16 Kasım 2017 Perşembe

YAŞASIN HAYAL GÜCÜ

Yazmayı Sevmeyen Çocuğun Hikâyesi Miriam Dubini'nin yazdığı, Francesca Carabelli'nin resimlediği 9-10-11 yaşları için yazılmış bir çocuk kitabı. 

Kitabın kahramanı Samuele'nin kompozisyon dersiyle başı dertte. Doldurması gereken apak kâğıt karşısında bir hayaletle karşılaşmışcasına ürkek. Boş kâğıdın bilinmezliği, onu endişeye, tutukluğa sürüklüyor. Dile gelen tükenmez kalemi Gigia'nın yardımıyla bu durum çok yakında değişecek. Kelimeler okumaktan sıkılmayacağı şekilde ardı sıra kâğıdın üzerine dizilecek, "yazmak" eşlik etmekten hoşnut olduğu bir oyuna dönüşecek.

Yazmayı Sevmeyen Çocuğun Hikâyesi hem çocuklar hem büyükler için yazı tavsiyeleriyle dolu. Miriam Dubini, metnin büyüsünü ve eğlencesini bozmadan kurgunun içine yedirmiş tavsiyelerini. İşte bazıları:

Tasvirleriniz alışveriş listesine benzemesin.

Okumaktan sıkılmayacağınız hikâyeler yazın.

Merak duygunuzun peşine düşün.

Diyaloglar, kahramanları tanımamıza yardımcı olur ve olay örgüsünü ilerletir.

Kaleminizle dost olun. Size yeni fikirler ve ilham verebilir.

İlham geldiğinde yazdıklarınızı değiştirmekten çekinmeyin.

İmla kurallarını ihmal etmeyin.

Yazdıklarınızı yeniden okuyun.

Hikâyeler kâğıtla mürekkebin buluşmasından doğar. Daha önce yazdıysanız korkmayın, yeniden yazabilirsiniz.

Miriam Dubini yazma tıkanıklığı yaşayan yazarlara da sesleniyor:
Aklınıza yazacak bir şey gelmediğinde bilgisayarınızı bir kenara bırakın ve elinize uğurlu kaleminizi alın. Kaleminiz sizi asla hayal kırıklığına uğratmayacaktır.

Hikâye bittikten sonra bir kısa bölüm daha var. "Niçin Niçin Niçin" adlı  bölümde, Miriam Dubini çocuklara tükenmez kalemin icadı ve mürekkepler hakkında bazı kısa bilgiler veriyor. Çocuklara bir hikâyeye başlayabilmenin yolları üzerine ipuçları sunuyor. Onları kendi hikâyelerinin kahramanı olmaya davet ediyor.

Kitabın bir de kardeşi var: Okumayı Sevmeyen Çocuğun Hikâyesi 
Okumayı ve yazmayı eğlenceye çevirecek bu iki güzel kitap çocukların ve çocuklar için yazmayı düşünenlerin kitaplığında yer almalı.



Yazmayı Sevmeyen Çocuğun Hikâyesi
Yazan Miriam Dubini
Resimleyen Francesca Carabelli
Çeviren Filiz Özdem
YKY
Doğan Kardeş
9-11

* Bu yazı 13/11/2017 tarihinde Kitapeki'nde yayımlanmıştır. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder