27 Haziran 2014 Cuma

STEPHEN KİNG'DEN YAZAR ADAYLARINA TAVSİYELER


Zarflar, bir fiilin, fiilimsinin, sıfatın veya başka bir zarfın anlamını yer, durum, zaman ve miktar bakımından niteleyen sözcüklerdir. Zarflar, yazarın zihninin çekingen, pasif sesidir. “Üzgünüm, kendimi yeterince açık ifade edemiyorum, size göstermek istediğim nokta, büyük resim bu değil, en iyisi bir zarf kullanayım.”

Şu cümleyi inceleyelim. “Kapıyı sıkıca kapattı.” Berbat bir cümle değil. En azından düzenli bir fiil. Kendinize bir sorun. “sıkıca” zarfının gerçekten orada olması gerekiyor mu?

Hadi şu iki cümleye bakalım. “Kapıyı kapadı.” ve “Kapıyı çarptı.” Anlamları arasındaki farklılığı görebilir, tartışabilirsiniz. “Kapıyı çarptı.” cümlesi bize kapının nasıl kapatıldığını anlatmıyor mu? Yukarıdaki cümle bize bunu anlatıyorsa, “sıkıca” fazladan, gereksiz bir kelime değil midir?

Cehenneme giden yolun zarflarla döşeli olduğuna inanıyorum. Yazı tarlanıza ekeceğiniz bir zarf hoş ve etkileyici görünebilir. Beş, elli, yazının tamamını eline geçirdiğinde?

Zarflardan uzak durun. Zarflar, arkadaşınız değildir!(*)
 

*Bu yazı brainpickings.com'dan kısaltarak alınmıştır. Yazının tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Stephen King'in Yazma Sanatı adlı kitabı yazı yaratımı ile ilgilenenler için güzel bir kaynak. Kitabı incelemek için aşağıdaki linki tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder